
‘Gelukkig’ 2020?! Fouten maken mag!
Fouten maken hoort bij het leven, het maakt ons menselijk. Dagelijks worden er genoeg fouten gemaakt binnen elke organisatie, maar toch blijven mensen het lastig vinden en zien ze het als een teken van zwakte. Maar hoe komt het nou dat mensen het zo zien? En wat kun jij zelf doen om daar verandering in te brengen?
Dat iedereen het zo lastig vindt, heeft mede te maken met inbeelden van ‘het perfecte plaatje’. Mensen willen voldoen aan dat zelfgemaakte beeld. Toch leer je ook heel veel van je gemaakte fouten en van die van anderen. Sterker nog: zie de fout niet als beperking, maar als mogelijkheid om te groeien en te leren. Natuurlijk moet je je blunder wel eerlijk toegeven. Hoe eerder het uitgesproken en besproken wordt, hoe minder de fout herhaald zal worden én het voorkomt vaak grote problemen op langere termijn.
Een goed voorbeeld is het Oogziekenhuis in Rotterdam. Zij gingen van vijf à zes blunders per jaar naar hooguit één doordat ze het bespreekbaar maakten. Eens per week hebben zij een overleg waarin de artsen de fouten met elkaar delen zodat ze er allemaal van leren. Natuurlijk hoeft het niet bij iedere organisatie zo grootschalig aangepakt worden, maar het start al bij jezelf. Begin met het melden van de fout zodat jij en anderen ervan kunnen leren!