Scroll Top

Ben jij het talent dat we zoeken: een startende journalist met de ambitie om het nieuws bij de lokale omroep in jouw regio te verslaan? Solliciteer op deze vacature en draag bij aan het versterken van de lokale journalistiek! 

(locatie: in jouw regio | 36 uur per week | start: 1 mei 2021)

Wie wij zijn

De lokale omroepen, de regionale omroepen en de NOS gaan zich een jaar lang samen inzetten om de nieuwsvoorziening in heel Nederland op lokaal niveau te versterken. Lokale journalistiek speelt een cruciale rol in het geven van betrouwbare en onafhankelijke informatie en het controleren van lokale democratie. Voor dit project zijn wij op zoek naar ruim 60 journalisten die in de regio aan de slag gaan.

Ben jij een startende journalist en wil je als verslaggever/redacteur aan de slag voor de lokale journalistiek, lees dan verder:

Wat je gaat doen 

Je gaat aan de slag als verslaggever/redacteur in de regio. Samen met collega’s van de regionale en lokale omroepen verzorg je het nieuws in een gebied dat jij al kent of waar je een verbinding mee hebt. 

Als verslaggever/redacteur pitch je ideeën voor nieuwsonderwerpen, doe je je research, produceer je eigen verhalen om vervolgens op pad te gaan voor interviews en reportages (video én met verhalen voor online). Dit doe je zowel alleen als samen met andere ervaren verslaggevers en redacteuren. 

Het nieuws maak je primair voor de lokale en regionale omroep waar je gestationeerd wordt, maar het kan mogelijk ook door de NOS gebruikt worden.

Waar je werkplek zal zijn, op welke redactie je komt te werken, wat de exacte inhoud van je rol is en wie je nieuwe collega’s worden, hangt allemaal af van de plek waar je terecht komt. En dat is weer afhankelijk van jouw regiovoorkeur en waar een plek beschikbaar is. Dit kan zijn bij een regionale of een lokale omroep in een van de 13 regio’s. 

Wie je bent

Je bent een nieuwsgierige journalist (in spe) die gelooft in het belang van lokale en regionale journalistiek. Je hebt maximaal 2 jaar relevante (werk, stage of vrijwilligers) ervaring bij een landelijke, lokale of regionale omroep.

Je voelt je verbonden met de lokale cultuur, politieke thema’s en speerpunten in het gebied waarvoor je solliciteert. Je hebt daartoe een relevant netwerk of bent in staat om dit op korte termijn op te bouwen. Voor jou is het geen probleem om in de avonden of in het weekend te werken, nieuws is er immers 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Je hebt alles in huis om de nieuwsvoorziening op lokaal en regionaal niveau te versterken: een neus voor nieuws, je weet je vast te bijten in onderwerpen en deze te vertalen in (online) reportages. 

Jouw nieuwsverhalen over mensen, organisaties en de lokale overheid zijn origineel in opzet, verfrissend in taal en verrassend door de gekozen invalshoek. Ze raken de maatschappelijke discussie en zijn altijd actueel, regionaal of landelijk. Je zoekt verdieping en geeft duiding waar dat nodig is. Je bent vertrouwd met camjo of mojo en je kunt multimediaal denken en werken.

Wat je brengt

 • Een relevante opleiding (journalistiek/communicatie) óf enige ervaring bij een lokale of regionale omroep. Maar ook als je succesvol bent met eigen actuele vlogs op social media, nodigen wij jou uit om te solliciteren.
 • Je gelooft in het belang van lokale en regionale journalistiek en bent of voelt je verbonden met de regio waar je wilt werken.
 • Je hebt inzicht in de werking van de lokale besluitvorming.
 • Je leert snel en vindt het leuk om in een klein team al snel veel verantwoordelijkheid te krijgen.
 • Je hebt ervaring met online berichtgeving (door eigen platforms of stages) en kent of begrijpt de online (sociale) kanalen die je kunt gebruiken om nieuws te verspreiden
 • Ervaring met monteren in Adobe Première Pro is een pre.

Het is voor deze functie van belang dat je in het bezit bent van een rijbewijs B (en voor het overgrote deel van de regio’s dat je over eigen vervoer beschikt).

Wij vinden het belangrijk dat de redacties divers zijn samengesteld en dat nieuwe medewerkers oog hebben voor verschillende kanten van het nieuws. Draag jij, in welke vorm ook, bij aan deze diversiteit, dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Wat we bieden

 • Een gevarieerde fulltime baan als verslaggever/redacteur waar eigen inbreng gewaardeerd wordt en de vrijheid om eigen invulling te geven aan nieuwsverslagen.
 • Salaris in schaal F op basis van een 36-urige werkweek (conform de cao voor het Omroeppersoneel). Inschaling is op basis van opleiding en journalistieke werkervaring. Daarbovenop: 8% vakantiegeld, 6% eindejaarsuitkering en een bijdrage van € 30,- netto in de ziektekostenverzekering.
 • (Leen)telefoon met statief, lamp en microfoon.
 • (Leen)laptop.
 • Een dienstverband voor maximaal één jaar bij de NOS.
 • Een uitgebreid cursus- en trainingsprogramma gefaciliteerd door NLPO en NOS, met o.a. lokale politieke verslaggeving, mojo-training, iNOS/Mediacloud, online storytelling en beeldgebruik, zoeken via social media.
 • Individuele coachingsessies door eind- en hoofdredacteuren.
 • Een werkplek bij de redactie van de lokale omroep. Gedurende de corona-pandemie zul je als verslaggever deels vanuit huis werken.

Enthousiast geworden?

Zie jij jezelf als redacteur/verslaggever werken bij een van de lokale omroepen in jouw regio? Solliciteer via onderstaande knop en upload je cv, motivatiebrief en eventueel een video. Geef ook je voorkeur voor een regio aan. 

Vertel ons in je brief (én eventuele video) waarom je als verslaggever/redacteur voor de lokale omroep wilt werken en hoe jij kunt bijdragen aan de versterking van de lokale journalistiek.

Solliciteren kan tot en met zondag 21 februari 2021.

Heb je nog vragen over deze vacature, stuur een e-mail naar: werkenbijdelokalejournalistiek@nos.nl

Of neem contact op met de Omroep intermediair (Annemarie Vis) omroepintermediair@werkstation.tv

De eerste sollicitatiegesprekken vinden plaats in de eerste week van maart. Deze zijn online en worden gevoerd door de betreffende lokale en regionale omroepen.

Contracten starten vanaf 1 mei 2021.

Alleen sollicitaties die via onderstaande solliciteerknop bij ons binnenkomen, nemen we in behandeling.

SOLLICITEER

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij het ministerie van OCW.