Scroll Top

Inclusief Communiceren

Deze training wordt gegeven in het kader van project Nu voor strax!* Talent & Groei  en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van SZW. Deze training kost  NU €229!

De Nederlandse samenleving is enorm divers. Hoe communiceer je zonder een grote groep mensen uit te sluiten? Dit en meer leer je tijdens de training Inclusief communiceren van trainer Madhu Mathoera.

Training Inclusief communiceren

Je omgeving, de mensen met wie je bevriend bent, de organisatie waarvoor je werkt, je socialmediastream, de krant die je leest: dit heeft invloed op hoe jij de wereld bekijkt. Onbewust ontstaan hierdoor vooroordelen – unconscious biases. Je spiegelt je vaak aan de mensen waar je mee omgaat en dezelfde mening delen.

Wanneer je teksten schrijft, neem je onbewust die aannames en vooroordelen mee. In de woorden die je kiest, maar ook het beeld wat je selecteert. Beschrijf je bijvoorbeeld de kleur van een panty als huidskleur of lichtbruin? Gebruik je het woord handicap of lichamelijke beperking? Spreek je de lezer aan met beste heer/mevrouw of laat je dat in het midden (genderneutraal)?

Tijdens de training word je je bewust van je unconscious biases en herken je je eigen valkuilen. Je krijgt inzichten waarom diversiteit en inclusie een belangrijk thema is. Ook leer je een breed publiek aan te spreken en weg te blijven van stereotypes en clichés. Je herkent de principes van inclusief communiceren en gaat aan de slag met het optimaliseren van bestaande en/of eigen teksten. Daarnaast is er ruimte voor dialoog met collega-deelnemers om van elkaar te leren.

Door communicatie in te zetten als verbinder kun je de juiste doelgroep vinden, verleiden, binden en boeien.

Wat je kunt na de training

 • Je kunt uitleggen wat diversiteit en inclusie is.
 • Je snapt hoe aannames en onbewuste vooroordelen (unconscious biases) effect hebben op communicatie.
 • Je leert hoe je inclusief kunt communiceren zonder doelgroepen uit te sluiten.
 • Je herkent het effect van inclusieve communicatie.
 • Je begrijpt wat de principes zijn van inclusieve communicatie.
 • Je kunt zelf aan de slag gaan met inclusief communiceren binnen je eigen organisatie.
 • Je krijgt concrete tools om effectief en inclusief te communiceren.

Wat je van de training Inclusief communiceren kunt verwachten

In deze training leren we je hoe je op een creatieve en laagdrempelige manier wat inclusief communiceren is. Je leert hoe je dit toepast op bestaande teksten en krijgt handvatten mee hoe je dit als kompas gebruikt voor nieuwe schrijfopdrachten. We gaan tijdens de training aan de slag met bestaande teksten herschrijven en het schrijven van nieuwe korte teksten. Je krijgt niet alleen inspirerende voorbeelden uit de praktijk, maar ook ideeën en handvaten om zelf inclusieve teksten te gaan schrijven.

Voor wie is de training bedoeld?

 • (web)redacteuren
 • (online) marketeers
 • contentspecialist / –marketeer / -medewerker 
 • communicatiedeskundigen 
 • iedereen die geïnteresseerd is om inclusiever te schrijven

Wat je vooraf moet weten

 • Je kan voorafgaand aan de training een eigen tekst aanleveren.
 • Een laptop is bij deze training noodzakelijk.
 • Er is een maximum van 10 deelnemers
 • Je ontvangt een certificaat van deelname.

 

*Met het project ‘NU voor strax!’ biedt WerkStation mogelijkheden voor talent & groei op maat. Wij geloven in het potentieel van mensen en zien het als onze verantwoordelijkheid de mensen in staat te stellen zich te ontwikkelen en om actief bij te dragen aan hun groei. We ontdekken, stimuleren en benutten talenten.

NU voor strax! is toegankelijk voor iedereen die werkzaam is bij de publieke omroepen. Het doel is iedereen te prikkelen en uit te dagen om hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te werken aan persoonlijke groei. Zodat je trots bent op wat je doet bij de publieke omroepen en gelukkig bent in je werk!

Binden, bloeien en groeien.

 

Datum

20 mrt 2024

Tijd

Inloop 09:15 uur
09:30 - 16:30

Kosten

€229.00

More Info

Meld je aan

Locatie

Omgeving Utrecht

Organisator

De Redactie
Meld je aan