Scroll Top

NVJ Zoek Het Uit | Leidinggeven aan journalistiek onderzoek

In 2024 start de volgende editie van de populaire leergang ‘Zoek Het Uit’. Als onderzoeksjournalist met leidinggevende ervaring en/of ambitie kun je hierin aan de slag met je vak, in de breedste zin van het woord.

De training is een samenwerking tussen de VVOJ en de NVJ. Beide organisaties staan achter de inhoud van het programma. Zij vinden het van belang dat er een opleiding is die niet alleen algemene leidinggevende inzichten biedt, maar ook is toegespitst op de journalistieke praktijk.

Voorop in de cursus staat dat leidinggeven, net zoals journalistiek, een vak is. Met alleen journalistieke ervaring of talent kom je er niet. De tientallen journalisten die inmiddels de eerdere trainingen succesvol hebben gevolgd, kunnen daarover meepraten.

De opleiding leidinggeven aan onderzoeksjournalisten is uniek in zijn soort. Je leert hoe je zelfstandige professionals aan de praat krijgt en houdt plus je krijgt verdieping op de terreinen (digitale) veiligheid, ethiek, recht, geld, werkdruk, inclusie en organisatie.

Na afloop van de training heb je kennis over de belangrijkste gangbare theoretische concepten over leidinggeven, heb je die zelf toegepast in de praktijk en heb je daarover gereflecteerd met vakgenoten tijdens de lessen. Daarnaast heb je praktische kennis opgedaan over het leidinggeven aan een inclusieve redactie, wat er komt kijken bij de (digitale) veiligheid van je medewerkers, plus de ethische, juridische en financiële aspecten van het leidinggeven.

Kortom, deze training biedt jou de kans om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en je journalistieke kennis te verdiepen.

Verwacht onder meer:

  • Een uitgebreid leiderschapstraject onder begeleiding van organisatieadviseur Martijn Jansen, waarin je bijvoorbeeld leert wat je sterke en minder sterke kanten als leidinggevende zijn, en hoe je deze het beste in kunt zetten.
  • Advies over de juridische en financiële kant van onderzoeksjournalistiek.
  • Inspirerende sessies van vakgenoten, zoals Wubby Luyendijk (NRC)
  • Hoe vind, bouw en behoud ik een divers en inclusief team, door Sharid Alles en Carmen Fernald.
  • Hoe om te gaan met werkdruk, door Alexandra Gerny
  • Het waarborgen van veiligheid, door Ruth Kronenberg (Free Press Unlimited)
  • Een goed verzorgde setting, inclusief lunch en begeleid door de NVJ, gedurende zes over het voorjaar verdeelde cursusdagen.
  • Het uitwisselen van ervaring met collega’s en het versterken van je netwerk.
  • En nog veel meer.

De training wordt gegeven verdeeld over zes volle dagen met steeds twee weken tussenpauze voor het maken van praktijkopdrachten. De dagen bestaan meestal uit een ochtend aan trainingsstof over leidinggeven gevolgd door een middag journalistieke verdieping.

Er is plaats voor maximaal 20 kandidaten.

Kosten: € 2750,- ex BTW (de NVJ Academy is vrijgesteld van BTW).
Geef op het inschrijfformulier aan of de factuur aan je werkgever gestuurd kan worden.

Voor meer informatie mail nvjacademy@nvj.nl

Urenschema

Dinsdag 5 maart

Donderdag 21 maart

Dinsdag 2 april

Dinsdag 16 april

Dinsdag 14 mei

Dinsdag 28 mei

Datum

05 mrt 2024 - 28 mei 2024

Tijd

Inloop 09:15 uur
09:30 - 16:30

Kosten

€2,750.00

More Info

Meld je aan

Organisator

De Redactie
Meld je aan