Scroll Top

AI Research

Verrijk je journalistieke vaardigheden met de AI Research-training speciaal ontwikkeld voor journalisten, programmamakers  en onderzoekers.

Je kent ChatGPT. Je gebruikt het weleens voor korte tekstjes of als schrijfhulp. Maar kun je het ook efficiënt gebruiken voor research binnen je redactiewerk?

Het antwoord is simpel: ja dat kan.

Zo kun je bv de misdaadcijfers in verschillende regio’s over de afgelopen vijftien jaar razendsnel met elkaar vergelijken. Of je zet die cijfers af tegen de demografische gegevens. Je kan de net gepubliceerde jaarcijfers van een op de AEX genoteerd bedrijf grondig analyseren, of de miljoenennota. Werk je bij een consumentenprogramma? Zet dan bv de technische gegevens van producten tegen elkaar af.

De research mogelijkheden en kansen lijken eindeloos. Het kan allemaal. Maar je moet het programma wel op de juiste manier inzetten. Anders kan ChatGPT zomaar ineens met een van de gevreesde hallucinaties komen, waarbij het programma verhalen fabuleert die net echt lijken. Een gerenommeerde Amerikaans advocaat is zo al eens de mist ingegaan door in een pleidooi te verwijzen naar niet bestaande rechtszaken.

In deze training leer je hoe je hallucinaties en andere valkuilen kunt ontwijken, waar je op moet letten en hoe je de juiste vragen stelt aan ChatGPT. Zo kun je heel efficiënt, gericht en razendsnel te werk gaan. Betrouwbare resultaten zijn het resultaat.

Ook leren we je hoe je binnen ChatGPT een eigen GPT (miniprogramma binnen ChatGPT) op maat kunt maken die je heel efficiënt voor je eigen research kunt inzetten. Daar hoef je zeker geen programmeur of IT’er voor te zijn. Je kan bijvoorbeeld een GPT bouwen die de antwoorden alleen baseert op de documenten die jij vooraf al hebt ingevoerd. Ook dat kan hallucinaties voorkomen en het formuleert antwoorden zoals jij dat wenst.

Natuurlijk leren we je in deze training ook hoe je de al bestaande handige GPT’s kunt gebruiken bij je onderzoek. Denk bv aan GPT’s waarmee je snel kunt grasduinen in een grote hoeveelheid wetenschappelijk artikelen.

De AI training ChatGPT research bestaat uit twee dagdelen. In dagdeel 1 leer je welke research mogelijkheden er zijn aangevuld met praktijkoefeningen. Je maakt zelf een GPT en doet onderzoek naar een onderwerp naar keuze. In het tweede dagdeel presenteer je de resultaten en bespreken we waar je tegenaan liep. Samen kijken we hoe je je onderzoek aanpak kunt verfijnen.

Voor deze training is vereist dat je een betaald abonnement op ChatGPT hebt zodat je gebruik kunt maken van alle mogelijkheden die ChatGPT te bieden heeft, waaronder de GPT’s.

Trainer AI Research: Arend Hulshof publiceert over AI en geeft trainingen aan bedrijven, organisaties en universiteiten. Hulshof werkt verder als eindredacteur voor het Financiële Dagblad en was acht jaar werkzaam als hoofdredacteur van het mensenrechtenblad Wordt Vervolgd van Amnesty International.

 

Extra info:

Duur: 2 dagdelen

16 september (09:30 – 12:30)+ 23 september (09:30 – 12:30)

Urenschema

Dag 1: 16 september '24

Dag 2: 23 september '24

Datum

16 - 23 sep 2024

Tijd

09:30 - 12:30

Kosten

€580.80

More Info

Meld je aan

Locatie

Character Training
Mart Smeetslaan 1, 1217 AP Hilversum

Organisator

Character Training
Meld je aan